Dzisiaj mamy dla was przepis na pyszną babkę drożdżową??
Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
1/3 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
5 dag drożdży
1 szkl. mleka 3,2%

aromat do ciast (pomarańczowy, lub cytrynowy, lub waniliowy)
10 dag rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
5 dag skórki kandyzowanej cytrynowej
4 żółtka
1 jajko
10 dag roztopionego masła
1 łyżka oleju
gotowe kolorowe polewy do ciast i posypki (można zrobić lukier)
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru i trochę ciepłego mleka. wszystko zasypujemy 2 łyżkami mąki. Przykrywamy zaczyn ściereczką bawełnianą i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu (około 10-15 min.)
Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mleka (ciepłe), roztopione masło (letnie), roztrzepane żółtka z jajkiem, cukier, cukier waniliowy, aromat. Wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie i powoli będzie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy olej. Wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15 min.). Po wyrośnięciu dodajemy wcześniej namoczone i odciśnięte rodzynki oraz skórki. Wyrabiamy i wkładamy ciasto do natłuszczonej masłem blachy (może być tortownica z kominkiem lub forma na babkę, ale większa). Gdybyśmy mieli małą formę, należy dostosować ilości składników do wielkości formy. Moja forma była bardzo duża, ceramiczna (po babci), to musiałam składniki zwiększyć o połowę, czyli użyłam około 70 dag mąki, itd. Zaproponowane porcje składników są na tradycyjną formę tortownicy z kominkiem. Ciasto włożyliśmy do formy, ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 10-15 min. (przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C (góra/ dół). Ciasto pieczemy 40-45 min. (należy zaglądać przez szybkę, jeśli za mocno się przypieka należy zmniejszyć temperaturę do 165 stopni C).
Po upieczeniu ciasto dekorujemy gotowymi, kolorowymi polewami i posypkami lub własnoręcznie przygotowanym lukrem. Przygotowanie lukru nie wymaga dużo pracy wystarczy cukier puder, sok z cytryny i trochę siły w rękach, aby lukier utrzeć , aż zrobi się gładki, lśniący i biały. Na zdjęciu babka polana jest kolorowymi, smakowymi polewami i kolorową posypką w kształcie drobnych pastylek.