Koło Gospodyń Wiejskich w Domasławiu

 

Pierwsze Koło Gospodyń Wiejskich powstało w 1956 roku, w międzyczasie zmieniały się przewodniczące. Przez pewien okres działalność koła była zawieszona. Koło Gospodyń aktywowane zostało w  2011 roku .

Panie chętnie się spotykały wymieniały przepisami, doświadczeniami, bardzo często jeździły na wystawy, jarmarki, festyny, itd.

Niestety ten rok jest zamknięty na rożne wyjazdy, gdzie Panie mogłyby prezentować swoje różne smakołyki.

Ale Panie się nie załamują, utrzymują kontakty między sobą, w większości telefonicznie. Wtedy też przekazują sobie różne wieści, porady czy przepisy .

Wszyscy mamy nadzieję, że przyszły rok będzie już bez zaostrzeń covidowych i będzie można wspólnie działać i na nowo nabierać sił do pracy.

Wszystkie Panie z Koła Gospodyń pozdrawiają i życzą dużo zdrówka.

 

Pani Kazimiera Szałak- Przewodnicząca KGW Domasław wraz z kołem poleca „Świąteczny  makowiec”.

 

Składniki na ciasto:

 

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 180 ml mleka (ciepłego)
  • 150 g margaryny roztopionej (letniej)
  • 4 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki spirytusu lub rumu

 

Zaczyn drożdżowy: do litrowego garnuszka dajemy drożdże + 1 łyżka cukru+ 1łyżka mąki+ 1/4 szklanki letniego mleka, składniki należy dobrze wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /około 15 minut/

 

Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy wszystkie składniki (oprócz margaryny) i wyrośnięte drożdże, ciasto wyrabiamy, na koniec dodajemy stopniowo roztopioną margarynę i jeszcze raz  dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia /około 1 godziny/

Uwaga!/Ja cukier wsypuję do letniego mleka i rozpuszczam ,potem wlewam do ciasta ,lepiej się wyrabia jak cukier jest rozpuszczony/

 

Składniki na masę makową:

 

  • 250 g maku
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • bakalie /orzechy mielone, rodzynki , skórka pomarańczowa/ w/g uznania
  • parę kropli olejku migdałowego
  • 4 białka

 

 

Masa makowa:  mak można na noc zalać gorącą wodą przykryć, a na drugi dzień, mak odcedzić i zmielić 3 razy (na najmniejszym sitku w maszynce).

W garnku roztopić margarynę  z cukrem, miodem, dodać mak, bułkę tartą, bakalie, podgrzewać  na ogniu 5-10 minut, ciągle mieszając ,aby się nie przypalił. Mak ostudzić, potem dodać ubitą pianę z białek i wymieszać.

 

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i nakładać masę makową, zwinąć w rulon, albo w dwa rulony, czyli jeden rulon zwinąć do połowy placka i drugi rulon zwinąć też do połowy placka, to znaczy z dwóch stron placek zawijamy do środka (tak jak na zdjęciu).

Posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut .

Uwaga! Z tego ciasta wychodzą 2 makowce i jeszcze zostaje trochę na rogaliki.

Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł.

Jeżeli ktoś chce więcej makowców to tylko podwoić produkty ciasta i maku.

Uwaga! Jeśli pieczemy dwa osobne okrągłe makowce, proponuję zawinąć ciasto dodatkowo w papier do pieczenia z pozostawieniem luzu między ciastem a papierem około 1 cm. Wtedy nasz makowiec będzie kształtny i nie popęka.

 

Życzymy smacznego i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Myślimy, że będzie smakowało.