Kobierzyckie Koło Gospodyń Wiejskich poleca dziś dwa przepisy – na słono i na słodko. Są to: pieróg z kaszy gryczanej z ziemniakami oraz placek z galaretką i bitą śmietaną.

Kobierzyckie KGW powstało w 2013 roku z inicjatywy Danuty Klepuszewskiej. Obecnie liczy 11 członkiń a przewodniczącą jest Agnieszka Szwed. Panie prezentują na szerszym forum swoje liczne talenty, czy to kulinarne, czy artystyczne. W 2018 roku na Festiwalu 4 Żywiołów pierogi z przepisu Zofii Szymańskiej biły rekordy popularności. Przepisy KGW z Kobierzyc wraz ze zdjęciami znalazły się w Kalendarzu Kulinarnym Powiatu Wrocławskiego. Panie aktywnie uczestniczą w imprezach organizowanych przez gminę i sołectwo Kobierzyce oraz Kobierzycki Ośrodek Kultury, gdzie przedstawiają swoje specjały kulinarne oraz prezentują własne prace plastyczne. Organizują dla mieszkańców biesiady, andrzejki, sylwestra oraz ostatki.

Pieróg z kaszy gryczanej z ziemniakami
Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • sól, szczypta cukru

Nadzienie:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej, sól, pieprz
  • czosnek do smaku

Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, dodać cukier i drożdże, zrobić zaczyn. Mąkę przesiać do miski dodając resztę składników, wlać zaczyn, zamieszać ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 min aby podrosło. Kaszę ugotować w niewielkiej ilości wody (zaparzyć). Ziemniaki ugotować, utłuc, wymieszać z kaszą i podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Blachę posmarować olejem, ciasto rozwałkować, ułożyć nadzienie, brzegi ciasta zawinąć i uformować kulę z nadzieniem w środku. Delikatnie dłonią spłaszczyć, nakłuć widelcem i posmarować jajkiem. Odstawić jeszcze na ok. 10-15 min w ciepłym miejscu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 60 min.

Placek z galaretką i bitą śmietaną
Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa wypełniająca:

  • 4 op. galaretki w proszku
  • 1,5 l wody
  • 2 op. śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Ubić białka, dodać cukier, żółtka (ubić kogel mogel), następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenie (mieszać trzepaczką a nie mikserem). Ciasto piec ok 30-40 min w temp. 180 stopni.
W międzyczasie przygotować galaretkę i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić delikatnie nożem na dwie części. Na spodnią część wylać lekko ścinającą się galaretkę. Ubić śmietanę kremówkę i wymieszać z cukrem pudrem i śmietan-fix, tak przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na zastygłą galaretkę. Na tak przygotowane “nadzienie” położyć drugą część ciasta. Całość posypać delikatnie pozostałym cukrem pudrem. Smacznego!