Piernik dwutygodniowy, cz. 1
Dzisiaj prezentujemy smakowity przepis naszej koleżanki z Kobierzyckiego Ośrodka Kultury. A właściwie jej babci, świetnej kucharki, której specjalnością były ciasta drożdżowe, piernikowe i zawijane makowce. Polecamy jej piernik dwutygodniowy, co oznacza, że właśnie z takim wyprzedzeniem przed świętami należy rozpocząć jego przygotowywanie.

Składniki:
2 małe jajka lub 1 duże
1 kg mąki
1 filiżanka miodu (rozpuścić w kąpieli wodnej) lub ½ szklanki
20-25 dag margaryny
20 dag cukru
3 dag sody (2 łyżeczki)
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 opakowanie przyprawy piernikowej

składniki na piernik dwutygodniowy

Wysypać mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Dodać do mąki margarynę i cukier – wymieszać składniki. Następnie dodać mleko, jaja, miód, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Wyrobić ciasto.

wyrobione ciasto

Ciasto należy przełożyć do glinianego naczynia lub emaliowanego garnka. Dno naczynia wysypać mąką. Po włożeniu ciasta oprószyć je mąką i przykryć ściereczką bawełnianą. Odstawić na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce.
Po dwóch tygodniach będziemy piec trzy placki, ale o tym napiszemy w następnym materiale.


ciasto w makutrze