Dla amatorów słodkich wypieków proponujemy w tym tygodniu kilka przepisów mieszkańców naszej gminy. Tym bardziej się przydadzą, bo już za kilka dni tłusty czwartek, na który warto przygotować własne wyroby. Dzisiaj proponujemy przepis na mini pączki serowe z marmoladą.

Składniki:

  • 25 dag sera białego zmielonego
  • 4 łyżki śmietany gęstej
  • 2 jaja
  • 2 2/3 szkl. mąki
  • 1 duża łyżka alkoholu lub octu
  • niecała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub aromat

Opis:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy wgłębienie, do którego dodajemy:  ser, śmietanę, jaja, alkohol lub ocet, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Jak ciasto będzie gładkie, urywać nieduże kawałki, rozwałkowywać i nakładać marmoladę, a następnie zlepiać brzegi i formować kulkę. W trakcie formowania kulek, należy rozgrzać olej.
Kiedy wszystkie pączki mamy zrobione, rozpoczynamy smażenie. Jeśli tłuszcz będzie za bardzo rozgrzany (pączki będą szybko łapać kolor) należy zmniejszyć temperaturę oleju. Najlepiej sprawdzić pierwsze upieczone pączki czy nie są surowe. Pączki smażymy z dwóch stron, jak usmaży się jedna strona, delikatnie obracamy patyczkiem. Usmażone  wyjmujemy podbierakiem kuchennym na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jak  przestygną można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!