Róże karnawałowe i faworki (to samo ciasto)

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 1,5 łyżki alkoholu lub octu
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia np. olej
  • dżem, np. z malin lub wiśnie z kompotu

Wykonanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, alkohol i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką (ciasto rozwałkować tak, jak na makaron).
a) Róże karnawałowe
Do wykrojenia trzech rodzaju kółek potrzebne będą 3 szklanki różnej wielkości lub krążki do wykrawania ciastek trzech wielkości. Z ciasta wycinamy krążki, następnie nacinamy je od zewnątrz do środka (ostrożnie, by nie przeciąć środka!). Takich nacięć po całym okręgu ma być 6 (w równych odstępach). Nacięte kółka składamy jedno na drugim, od największego do najmniejszego, naprzemiennie nacięciami. Środek dociskamy, aby się skleiły krążki. Tak przygotowane róże należy kłaść na rozgrzany olej wierzchnią stroną. Róże smażymy na złoty kolor. Jeśli za szybko się smażą należy zmniejszyć temperaturę tłuszczu.
b)  Chrusty
Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Chrusty smażymy podobnie jak róże na złoty kolor.

Gdy róże i chrusty lekko przestygną posypujemy je cukrem pudrem. W różach jest wgłębienie, do którego można wcisnąć szprycą dżem z malin lub położyć wiśnię z kompotu.