Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Tyńca nad Ślęzą zachęcają do wspólnego wypieku świątecznych pierników. Smacznego!

Przepis na miękkie pierniki domowe
Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piekarnika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 100g masła 
  • 100 ml płynnego miodu

Wykonanie:
Do garnka przekładamy masło. Wlewamy miód i cukier trzcinowy. Podgrzewany składniki  często mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Gdy składniki są połączone  odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Mieszkamy składniki łyżką. Następnie wlewamy mieszankę słodką i mieszamy, oddajemy jaja i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  wkładamy do lodówki na ok.15 min. Posypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość 4-5 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie przez 8-10 min. Studzimy pierniczki i następnego dnia dekorujemy lukrem.