Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Tyńca nad Ślęzą zachęcają do wspólnego wypieku świątecznych pierników. Smacznego!
Przepis na miękkie pierniki domowe
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki przyprawy do piekarnika
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 100g masła
- 100 ml płynnego miodu
Wykonanie:
Do garnka przekładamy masło. Wlewamy miód i cukier trzcinowy. Podgrzewany składniki często mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Gdy składniki są połączone odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Mieszkamy składniki łyżką. Następnie wlewamy mieszankę słodką i mieszamy, oddajemy jaja i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do lodówki na ok.15 min. Posypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość 4-5 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie przez 8-10 min. Studzimy pierniczki i następnego dnia dekorujemy lukrem.