Poprosiliśmy panią Danutę Klepuszewską z Koła Gospodyń Wiejskich w Kobierzycach, by podzieliła się swoją kulinarną wiedzą związaną z ostatkami. Przedstawiamy dzisiaj przepisy na pyszne śledziki autorstwa pani Danuty. Smacznego!

Śledzie z rodzynkami
Składniki:

  • 6 płatów śledzia matias
  • sok z cytryny
  • 10 dag rodzynek
  • majeranek
  • cukier do smaku
  • 2 średnie cebule
  • liście laurowe (2-3 szt.)
  • ziele angielskie (5 szt.)
  • 1 duży ząbek czosnku (drobno pokroić)
  • na koniec olej

Sposób wykonania:
Śledzie należy wymoczyć, aby nie były za słone, następnie pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, rodzynki, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wszystko razem wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.

Śledzie po wiejsku
Składniki:

  • 6 płatów śledzia matias
  • sok z cytryny
  • majeranek i zioła prowansalskie do smaku
  • cukier
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • na koniec olej lub oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki przygotować osobno w miseczkach. Śledzie wcześniej wymoczyć, pokroić w mniejsze kawałki, cebulę pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem. Paprykę pokroić w paski, ogórki w plastry. Wszystkie składniki układamy w słoiku na przemian, posypując majerankiem i ziołami prowansalskimi. Jak nam się skończą składniki, zalewamy wszystko olejem. Słoik wstawiamy do lodówki.