Poprosiliśmy panią Danutę Klepuszewską z Koła Gospodyń Wiejskich w Kobierzycach, by podzieliła się swoją kulinarną wiedzą związaną z ostatkami. Przedstawiamy dzisiaj przepisy na pyszne śledziki autorstwa pani Danuty. Smacznego!
Śledzie z rodzynkami
Składniki:
- 6 płatów śledzia matias
- sok z cytryny
- 10 dag rodzynek
- majeranek
- cukier do smaku
- 2 średnie cebule
- liście laurowe (2-3 szt.)
- ziele angielskie (5 szt.)
- 1 duży ząbek czosnku (drobno pokroić)
- na koniec olej
Sposób wykonania:
Śledzie należy wymoczyć, aby nie były za słone, następnie pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, rodzynki, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wszystko razem wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Śledzie po wiejsku
Składniki:
- 6 płatów śledzia matias
- sok z cytryny
- majeranek i zioła prowansalskie do smaku
- cukier
- 2 średnie cebule
- 1 papryka czerwona
- 4-5 ogórków konserwowych
- na koniec olej lub oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki przygotować osobno w miseczkach. Śledzie wcześniej wymoczyć, pokroić w mniejsze kawałki, cebulę pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem. Paprykę pokroić w paski, ogórki w plastry. Wszystkie składniki układamy w słoiku na przemian, posypując majerankiem i ziołami prowansalskimi. Jak nam się skończą składniki, zalewamy wszystko olejem. Słoik wstawiamy do lodówki.