Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Domasławiu, Kazimiera Szałak, poleca prosty przepis na smaczne naleśniki, które może przygotować mężczyzna specjalnie na Dzień Kobiet. Prezentujemy przepisy na dwa rodzaje naleśników – na słodko i pikantnie, z różnymi rodzajami farszów. Życzymy smacznego!
Przepis na naleśniki na słodko:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru (płaska)
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać mikserem i odstawić na 20-30 minut, następnie na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Z połowy ciasta można upiec jasne naleśniki a do drugiej części należy dodać 1 łyżkę kakao, będą naleśniki czekoladowe.
Farsze:
I. Farsz z sera:
- 200 gramów sera twarogowego lub śmietankowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posmarować naleśniki i złożyć je na pół i jeszcze raz na pół, a na wierzchu ozdobić bitą śmietaną, konfiturą lub innymi dodatkami.
II. Nadzienie jabłkowe
Obrać 4 duże jabłka, zetrzeć na tarce jarzynowej, przełożyć na patelnię, dodać około pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżkę soku z cytryny i pół łyżki bułki tartej. Wszystko poddusić na patelni, aby wyparował sok. Nadzienie jabłkowe nakładać na naleśniki, złożyć na trójkąty (można udekorować bitą śmietaną i rodzynkami lub innymi dodatkami).
III. Nadzienie z konfitury, nutelli, dżemu
IV. Farsz bananowy
- 2 lub 3 banany
- serek mascarpone
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Banany rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i posmarować naleśniki. Na koniec udekorować bananem.
Naleśniki z nadzieniem pikantnym
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody /może być gazowana/
- 2 łyżki oleju
- odrobina soli
Dla urozmaicenia można do ciasta naleśnikowego dodać trochę szpinaku rozdrobnionego, będą miały zielony kolor. Wszystkie składniki połączyć ze sobą mikserem i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni.
I. Farsz szpinakowy:
- 200 gramów szpinaku rozdrobnionego
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżki serka Almette czosnkowy
- ząbek czosnku, pieprz,sól do smaku.
Szpinak rozgnieść blenderem, udusić lekko na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, ostudzić, dodać serek Almette, sól i pieprz do smaku. Posmarować naleśniki.
II. Farsz z pomidorami:
- 1 serek Almette czosnkowy lub szczypiorkowy
- 5 pomidorków marynowanych w oleju
- troszkę szczypiorku
- rzodkiewka, odrobinę soli i pieprzu.
Serek wyłożyć do miseczki rozgnieść widelcem, dodać pokrojone w kostkę pomidorki, pokrojony szczypiorek i startą rzodkiewkę oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszać i posmarować naleśniki.